• Dansk produceret
  • Dag-til-dag levering
  • Gratis fragt over 500 DKK
  • E-mærket

Brug for hjælp? 96 525 525

Lige nu: Gratis fragt - 000T 00M 00Stilbage

Bestil inden 16:0016:00

Næste afsendelse

00: 00: 00

Så sender vi i dag

Leveres mandag med GLS

Basket icon0

0,00 DKK

Fedt - hvad er det?

Fedtstoffer findes i naturen som triglycerider, altså som glycerolmolekyler med 2, oftest 3 fedtsyrer sat på. Disse fedtsyrer findes i forskellige længder, oftest omkring 16-20 kulstofatomer, og med dobbeltbindinger forskellige steder. Det er disse forskelle, der giver de forskellige fedtsyrer deres egenskaber.

For fedtet bruges ikke kun som brændstof, det bruges også som byggesten i kroppen. Ulig protein, nedbrydes fedtsyrerne ikke og bygges op igen, de spaltes bare fra triglyceriderne og bruges til at danne phospholipider til cellemembraner og meget andet i cellerne. Det vil altså sige, at indtaget af fedtsyrer vil reflekteres i de fedtstoffer, som cellerne er bygget af. Og her betyder længder og dobbeltbindinger en masse for fedtsyrernes funktion. Blandt andet derfor, er der stor sundhedsmæssig forskel på mættede og umættede fedtstoffer. Generelt er højt indtag af flerumættede og umættede fedtstoffer forbundet med en mindre risiko for at udvikle hjertekarsygdomme og metabolisk syndrom og det modsatte er tilfældet med indtag af mættet fedt.

Industriel hærdning af fedtstoffer, så de kan holde sig faste ved højere temperaturer, omdanner fedtsyrer til transfedtsyrer, som har været meget brugt som tilsætningsstof i mad, men brugen af disse er nu ulovlig i de fleste vestlige lande, da de har vist sig at være voldsomt usunde og øge risikoen for udvikling af hjertekarsygdomme og metaboliske sygdomme. Stærk opvarmning af flerumættede fedtsyrer, f.eks. under stegning, kan omdanne flerumættede fedtsyrer til transfedtsyrer, hvorfor det anbefales at bruges olier med højt indhold af monoumættede fedtsyrer til stegning (som raps eller olivenolie). Desuden danner drøvtyggere transfedtsyrer, som i et vist omfang kommer ud med mælk, hvilket givetvis er en del af forklaringen på hvorfor mælkefedt har vist sig at være usundt.

Visse fedtsyrer kan kroppen ikke selv danne, hvorfor vi har behov for en vis tilførsel fra kosten. Disse benævnes essentielle fedtsyrer. Der findes to familier af essentielle fedtsyrer, nemlig omega-3 og omega-6. Helt generelt mangler de fleste mennesker i den vestlige verden specielt omega-3 fedtsyrer.

Det koster relativt meget ilt at forbrænde fedt, hvorfor kroppen foretrækker fedt som energikilde, når der er rigeligt med ilt, altså i hvile og ved lav arbejdsintensitet.

Andre spørgsmål:

Har du nogle spørgsmål eller kommentarer? Deltag her:

  • Bodylab Weight Gainer (1,5 kg)
    Bodylab Weight Gainer (1,5 kg)

    Weight gainer med højt indhold af kvalitetsprotein

    165,00 DKK
    149,50 DKK
    139,66 DKK
    137,25 DKK
    135,00 DKK
    131,50 DKK
    125,00 DKK
    122,38 DKK
    118,78 DKK
    112,50 DKK
    106,28 DKK
    99,91 DKK
    KøbVælg variant
    Info
  • Bodylab Whey 100 (1 kg)
    Bodylab Whey 100 (1 kg)

    Mix af valleprotein-koncentrat og valleprotein-isolat

    169,00 DKK
    149,50 DKK
    146,33 DKK
    144,75 DKK
    143,80 DKK
    141,50 DKK
    138,43 DKK
    136,13 DKK
    133,23 DKK
    131,90 DKK
    127,18 DKK
    124,93 DKK
    KøbVælg variant
    Info

Facebook

92.800+

Kontakt

  • bodylab.dk
  • bodylab.fi
  • bodylab.no
  • bodylab.se