SøgSøg
KurvKurv

Doping

Hormoner er stoffer der regulerer kroppens funktioner via blodet. Et eksempel herpå kunne være insulin, som bliver produceret i bugspytkirtlen og udskilt i blodet. Her tjener insulin det formål, at regulere blodsukkerbalancen. Hormoner kan inddeles i 5 grupper. Den største gruppe er peptidhormoner, som vi skal se nærmere på her.

Peptidhormoner varierer i størrelse

Peptidhormoner er proteiner med hormoneffekt. De kan variere meget i størrelse. Nogle peptidhormoner er så små, at de kun er opbygget af 3 aminosyrer, og kaldes derfor for tripeptider. Peptidhormoner som er opbygget af mange forskellige aminosyrer kaldes polypeptider. Insulin er eksempelvis opbygget af 51 aminosyrer. Nogle peptidhormoner er så store, at de klassificeres som proteinhormoner. Et eksempel på et proteinhormon kunne være væksthormon.

Sekretionen af peptidhormoner

Godt nok siger man, at hormoner er stoffer som udskilles til blodet, og derefter udøver en kontrol over kroppens organer. Men peptidhormoner bruger også andre transportveje. Et eksempel herpå kunne være den neurokrine sekretion. Nerveceller syntetiserer nemlig også hormonale peptider, som udskilles af nervecellernes udløbere, og transmitteres over den synaptiske kløft, hvor stoffet efterfølgende har en effekt på andre nerveceller, muskelfibre eller epithelceller.

Peptidhormoner i doping sammenhæng

I dopingsammenhæng dækker det over ting som EPO, IGF og HGH. Det er dog et hastigt udvidende marked og der kommer nye ting til meget hurtigt. Peptidhormoner har generelt en smallere virkningsprofil, de påvirker altså færre processer, end steroidhormoner og desuden er de typisk også aktive i blodet i meget kortere tid, end steroidhormoner (minutter til timer vs. dage til uger). Dette gør også at det er ret svært at teste for peptidhormoner, idet man reelt set skal fange brugeren inden for 1-2 døgn af deres brug af hormonet. De fleste peptidhormoner der findes nu om dage er rekombinante humane hormoner, hvilket ses ved at der står et lille ”rh” før navnet på det egentlige hormon, fx rhGH. Det betyder at man har klonet det menneskelige gen for fx væksthormon ind i en passende mikroorganisme og fået den til at udtrykke genet og dermed lave det human hormon.

,

Andre spørgsmål:

Trustpilot
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få den nyeste viden indenfor træning og unikke tilbud.
Min kurv0