• Dansk proteinpulver
  • Dag-til-Dag levering
  • Fri fragt over 299,-
  • Fragt: Kun 29,- | Gratis over 299,-
  • E-mærket

Brug for hjælp? 96 525 525

Bestil inden 16:0016:00

Næste afsendelse

00: 00: 00

Så sender vi i dag

Leveres mandag med GLS

Hvad er mejeriteknisk kvalitet?

Der er mange ting man som forbruger er opmærksom på, når man køber proteinpulver. Ting som pris, smag, kvalitet og proteinpulverets egenskaber spiller en væsentlig rolle. Men hvad er kvalitet? Og hvad snakker man om, når man snakker om proteinets egenskaber? Disse ting dækker nemlig over ting som den gennemsnitlige forbruger ikke tænker over. Ting som mejeriteknisk kvalitet, ernæringsmæssig kvalitet, fordøjelighed og den biologiske aktivitet.

Ernæringsmæssig kvalitet og fordøjelighed interesserer mest

De fleste er nok mest interesseret i den ernæringsmæssige kvalitet, samt proteinpulverets fordøjelighed. Når man taler om ernæringsmæssig kvalitet så refererer man til, hvor effektivt kroppen kan optage kvælstoffet fra en given proteinkilde. Set i forhold til hvor stor en del af det indtagne protein der bruges til at bygge proteiner i kroppen, er det særligt vigtigt at proteinkilden indeholder alle 8 af de essentielle aminosyrer, da mangel på en enkelt af disse fører til at kroppen ikke kan bygge sine egne proteiner og at de andre aminosyrer dermed forbrændes og bruges til energi, i stedet for at bygge proteiner i kroppen. Så aminosyrer sammensætningen spiller også en væsentlig rolle, når man snakker om den ernæringsmæssige kvalitet af proteiner.

Fordøjeligheden refererer både til, om en fødevare passerer gennem fordøjelseskanalen uden gener, men også til hvor meget af proteinet der optages fra en fødevare. Fra et kvalitetsproteinpulver optages 95-100 % af alt proteinet og i sammensatte måltider er det omkring 85-100 %. Taler vi om proteinpulver, så har whey proteinpulver både en meget høj ernæringsmæssig kvalitet, og er samtidig letfordøjeligt.

Den mejeritekniske kvalitet

En kvalitetsbetegnelse som de fleste forbrugere ikke kender så godt, er den mejeritekniske kvalitet. Den mejeritekniske kvalitet beskriver proteinets egenskaber, som tilsætningsstof i andre fødevarer. Det dækker over evnen til at emulgere fedtstoffer, danne skum, evnen til at danne gele, bundfældningshastighed og lignende. Disse egenskaber er vigtige, fordi forskellige typer proteinpulver bruges som tilsætningsstoffer i mange typer fødevarer, blandt andet for at give den rigtige konsistens. Den mejeritekniske kvalitet afhænger en del af kornstørrelsen i pulveret (jo mindre, jo bedre) og dén afhænger så igen af graden af denaturering under den industrielle behandling og forarbejdning af pulveret.

Andre spørgsmål:

Har du nogle spørgsmål eller kommentarer? Deltag her: