SøgSøg
KurvKurv

Doping

Hormoner er stoffer, der regulerer kroppens funktioner via blodet. Et eksempel herpå kunne være insulin, som bliver produceret i bugspytkirtlen og udskilt i blodet. Her tjener insulin det formål at regulere blodsukkerbalancen. Hormoner kan inddeles i 5 grupper. Den gruppe hormoner vi skal se nærmere på her, er gruppen binyrebarkhormoner, eller det man i lægefagsprog kalder ”glukokortikoider”.

Binyrebarkhormoner produceres i binyrerne

Den mest almindelige form for binyrebarkhormoner, vi selv danner, hedder cortisol. Binyrebarkhormoner er også steroidhormoner, men med helt anderledes effekter end de anabolske steorider. Når man hører om folk der er på steroidbehandling, er det næsten altid glukokortikoider, der er tale om.

Binyrebarkhormoner produceres logisk nok i binyrerne. Under opvæksten har denne klasse af hormoner flere vigtige roller og fravær af dem vil resultere i et antal symptomer. Som voksen er binyrebarkhormonernes rolle at undertrykke immunsystemet, eller i hvert fald at hjælpe med at holde det i balance. Rent medicinsk bruges de stort set udelukkende til at hæmme inflammationstilstande lokalt eller immunsystemet på helkropsniveau. Fx indeholder blokader typisk smertestillende medicin, samt et glukokortikoid.

Binyrebarkhormoner er stærkt katabolske

Binyrebarkhormoner er stærke katabolske hormoner. Ved længere tids administration på helkropsniveau (ikke fra cremer, inhalationsspray eller lignende) sker der væsentlige tab af muskel-, knogle- og senemasse, forringelse af insulinfølsomheden, øget tendens til fedtlagring på maven osv. Denne tilstand kaldes Cushings syndrom og er meget usund. Så det at et givent stof har ordet ”hormon” knyttet til sig, behøver ikke at betyde, at det er muskelopbyggende, som mange fejlagtigt tror. Hormoner har mange forskellige funktioner i kroppen, og kan også være muskelnedbrydende.

Teoretisk risiko for skader når man bruger binyrebarkhormon

Netop fordi binyrebarkhormoner er stærke katabolske hormoner, er der en teoretisk risiko for ruptur af sener, hvis man går i gang med hård og tung træning for tidligt. Der findes enkelte rapporterede tilfælde i litteraturen, men netop fordi antallet af rapporterede tilfælde er så lavt, så anser man det kun for en teoretisk risiko. Dokumentationen for at det skulle være forbundet med en øget risiko er så ringe, at man ikke kan drage en endelig konklusion. Men man gør klogt i at bygge formen langsomt op igen, hvis man har haft en seneskade, hvor binyrebarkhormon-behandling har været påkrævet.

Om Bodylab.dk: Bodylab forhandler proteinpulver, aminosyrer, slankepiller, D-vitamin og andre kosttilskud.

,

Andre spørgsmål:

Trustpilot
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få den nyeste viden indenfor træning og unikke tilbud.
Min kurv0