• Dansk proteinpulver
  • Dag-til-Dag
  • Fri fragt over 399,-
  • Fragt: Kun 29,- | Gratis over 299,-
  • E-mærket

Brug for hjælp? 96 525 525

Bestil inden 16:0016:00

Næste afsendelse

00: 00: 00

Så sender vi i dag

Leveres mandag med GLS

(Androgene) anabolske steroider - hvad er det?

Anabolske steroider, eller Androgene Anabolske Steroider (AAS), er nok den klasse af medikamenter som hyppigst bruges i doping øjemed inden for en lang række sportsgrene. Specielt inden for kraftbetonede idrætsgrene som styrkeløft, vægtløftning, sprint, bodybuilding, kuglestød osv., anvendes AAS i stor stil.

Hvad er androgene anabolske steroider?

Begrebet steroider dækker over molekyler, der er baseret på et sterolmolekyle med udgangspunkt i kolesterol. Androgen er en betegnelse for alle stoffer, naturlige som syntetiske, der binder sig til androgenreceptorer, og dermed har en stimulerende effekt på maskuline kønskarakteristika. Androgen betyder ”vedrørende maskuline kønskarakterer” og anabolsk betyder vævsopbyggende. Androgene anabolske steroider er altså kolesterol-lignende stoffer, som er vævsopbyggende og som kan give visse maskuliniserende effekter. Det dækker både over det mandlige kønshormon testosteron, men også over kendte dopingstoffer som dianabol, oxymethelon osv.

AAS fremstilles syntetisk med udgangspunkt i testosteron

Langt de fleste anabolske steroider på markedet er syntetiske, det vil altså sige at de er blevet ”bygget” i et laboratorium. Deres struktur er som regel afledt af det mandlige kønshormon testosteron, men ofte modificeret på forskellige måder, enten for at gøre stoffet mere potent, gøre det indtageligt via munden eller for at øge dets levetid i kroppen.

De androgene steroider er de mest potente

Man har forsøgt i mange år at skille den vævsopbyggende effekt fra den androgene, idet man ser den androgene side (fx aggresivitet, fremskyndet hårtab og fedtet hud) som uønsket i forhold til den anabolske. Den slags har dog kun haft begrænset succes. De mest potente anabolske steroider er lidt groft sagt også de stærkeste androgene.

Bivirkningerne ved AAS

Anabolske steroider har et meget bredt virkningsspektrum og dermed også en hel række fysiske bivirkninger. Helt generelt kan man sige, at der er nogle bivirkninger som er akutte/forbigående og nogle som er helt eller delvist kroniske. De akutte er dem, som kun ses så længe der er anabolske steroider i kroppen og de kroniske er de effekter der bliver i kroppen, selv efter steroiderne er ude. For både de akutte og de kroniske bivirkninger gælder det, at jo større doser, jo større bivirkninger. For de kroniske bivirkninger gælder det, at effekten akkumuleres over lang tid. Det vil sige at nogle bivirkninger kigger frem efter to kure, og nogle andre først efter 10 kure og selvfølgelig er der en voldsom stor forskel imellem individer med hensyn til dette.

De akutte bivirkninger der oftest ses er:

 - forhøjet blodtryk
 - fedtet hud/akne
 - nedsat egenproduktion af testosteron
 - forringet kolesteroltal
 - træthed eller let øget irritabilitet (afhængig af hvilke medicintyper der er tale om) 

Generelt tager det flere kure før de kroniske bivirkninger begynder at indfinde sig, men når de gør, er de mest hyppige kroniske bivirkninger:

 - fremskyndet skaldethed
 - forstørret prostata
 - stivere hjertemuskel
 - depression

Bivirkningerne ved længere tids dopingbrug, er dårligt belyst idet det er svært at sætte ordentlige studier op, fordi dopingbrug er så tabuiseret. På den ene side er der mange kontrollerede forsøg med anabolske steroider, der har dokumentet ingen eller få bivirkninger ved 3-4 måneders behandling med steroider, selv i rimeligt høje doser. På den anden side findes der hundredvis af case studies, som dokumenterer organsvigt, depression eller andre alvorlige bivirkninger efter brugen af anabolske steroider. Dette misforhold forklares sandsynligvis ved, at det akkumulerede forbrug af anabolske steroider skal over en vis tærskelværdi, førend bivirkningerne for alvor begynder at kigge frem. Et enkelt studie har fulgt dødeligheden af steroide brugere over 12 år og fundet en klart øget dødelighed, primært på grund af hjertekarsygdomme og selvmord, i forhold til baggrundsbefolkninger så det kan sagtens slås fast, at der altså er nogle sundhedsmæssige problemer forbundet med at bruge anabolske steroider, men problemet er stadig ikke særligt godt belyst.

,

Andre spørgsmål:

Har du nogle spørgsmål eller kommentarer? Deltag her:

Facebook

114.000 +

Instagram

65.300 +

Bliv en del af Team Bodylab

Vil du have træningsinspiration, eksklusive tilbud og rabatkoder sendt direkte til dig? Tilmeld dig i dag, og få alle fordelene.

Du er nu en del af Team Bodylab

Bodylab og vores partnere anvender cookies til at give dig den bedst mulige personlige oplevelse på vores hjemmeside, samt til annoncering og analyse.