• Dansk proteinpulver
  • Dag-til-Dag levering
  • Fri fragt over 299,-
  • Fragt: Kun 29,- | Gratis over 299,-
  • E-mærket

Brug for hjælp? 96 525 525

Bestil inden 16:0016:00

Næste afsendelse

00: 00: 00

Så sender vi i dag

Leveres mandag med GLS

Fiskeolie virkning

Rigtig mange danskere spiser for lidt fisk og går derfor glip af mange af de fordele, der er ved at spise de gællede hvirveldyr. Men frygt ej: Selv om en makrelmad ikke tiltaler dig, kan du sagtens opnå den gavnlige effekt ved at spise fiskeolie-kapsler i stedet.

Fiskeolie er olien fra fede fisk som eksempelvis laks og makrel. Olien udvindes og kommes på kapsler. Det gøres, fordi fiskeolie indeholder store mængder af omega-3 fedtsyrer, som danskerne får alt for lidt af.
Fiskeolie er dermed et godt alternativ til de, der ikke er så glade for at spise fisk, da et par fiskeoliekapsler giver stort set den samme mængde omega-3 fedtsyre, som en stor portion fed fisk.

De omtalte omega-3 fedtsyrer virker først og fremmest, hvis de er i form af EPA eller DHA.
Der er et par andre langkædede omega-3 varianter, der også er aktive, men de forekommer ikke så ofte. ALA skal først forlænges for at blive aktiv. Der er to hovedsagelige mekanismer for omega 3: via eicosanoidsyntese og PPAR-aktivering:

  • EPA er sammen med omega-6 fedtsyrene AA (20:4) og DGLA (C20:3) byggesten for eicosanoiderne, en række signalstoffer der bl.a. medierer niveauet af inflammation i det enkelte væv. Inflammation er den proces man oplever, når man har slået sig og vævet hæver op og er på kort sigt ganske nødvendig i de fleste tilfælde. Simpelt fortalt hæmmer EPA og DGLA inflammation, mens AA hæver det. Problemet er blot at folk spiser meget mere AA end EPA og DGLA, og det forskyder balancen henimod inflammatoriske tilstande. Øger man sit indtag af EPA, kan man teoretisk set sænke sit niveau af inflammation.
  • PPAR er en gruppe af kernereceptorerer, dvs. receptorer i cellerne, der kan aktiveres og vandre ind til cellekernen hvor de sørger for at aktivere forskellige gener. DHA er en stærk aktivator af PPAR-alfa, der er til stede i leveren og når den aktiveres øges mængden af fedtforbrændende enzymer. Derved forbrændes der samlet set mere fedt og mindre af det sendes ud i blodet eller lagres i levercellen. Samtidigt går fedtsyntesen ned og via en række andre mekanismer sænkes produktionen af kolesterol. Desuden aktiveres fedtoptaget i fedtceller af PPAR-gamma, hvad der dog ikke betyder, at man bliver federe, blot at fedtet lagres i fedtceller i stedet for leverceller.

Har du nogle spørgsmål eller kommentarer? Deltag her:

FRI FRAGT
PÅ ALLE ORDRER
Gælder indtil torsdag kl 15