• Dansk proteinpulver
  • Dag-til-Dag
  • Fri fragt over 399,-
  • Fragt: Kun 29,- | Gratis over 299,-
  • E-mærket

Brug for hjælp? 96 525 525

Bestil inden 16:0016:00

Næste afsendelse

00: 00: 00

Så sender vi i dag

Leveres mandag med GLS

Er koffein doping?

De fleste brugere af kosttilskud er heldigvis meget opmærksomme på doping problematikken. Kan der være doping i kosttilskud? Er X kosttilskud doping? Det er spørgsmål som optager mange. Hos Bodylab får vi tit spørgsmålet om hvorvidt kreatin er doping. Og det er måske forståeligt nok, når man ser på hvor effektivt et kosttilskud kreatin er. Og effekten er kreatin er yderst veldokumenteret(1). Men er kreatin doping eller ej? Det kommer vi nærmere ind på om lidt.

Hvad er kreatin?

Kreatin er et naturligt forekommende stof, som kroppen selv producerer. Syntesen af kreatin sker i nyrerne, leveren og i mindre grad i bugspytkirtlen. Vi producerer selv omkring 1 g kreatin om dagen. Den resterende del af den kreatin der findes i kroppen, får vi via kosten. Medmindre man lever som vegetar, så får man omkring 1 g kreatin fra kosten på daglig basis. Kød er den fødevarekilde som indeholder mest kreatin, hvilket er forklaringen på at vegetarer ofte har lavere koncentrationer af kreatin i kroppen.

Sådan virker kreatin

Kreatin indvirker på det energisystem man kalder ATP-CP-energisystemet. ATP (adenosin-tri-fosfat) er en organisk, kemisk forbindelse, hvor der sidder 3 fosfatgrupper på. Bindingerne mellem disse fosfatgrupper er særdeles energirige, og når en eller flere fosfatgrupper fraspaltes via hydrolyse, så frigøres en stor mængde energi, som kan bruges til muskelkontraktioner. Kreatin lagres i kroppen som kreatinfosfat (CP), og når et ATP-molekyle mister en eller flere fosfatgrupper, så kan kreatinfosfat træde til som fosfat-donor og dermed ”genoplade” ATP-molekylet. Dette bevirker, at man kan arbejde en smule længere under hårdt, anaerobt arbejde. Det er sådan den præstationsfremmende effekt ved kreatin opstår. Men bliver simpelthen i stand til at forlænge evnen til kraftudvikling, under kortvarigt kraftbetonet muskelarbejde. Rent praktisk får det den effekt, at man bliver i stand til at tage en ekstra gentagelse eller to.

Kreatin er ikke doping

Kreatin er ikke doping. Kreatin er ikke på dopinglisten selvom det har været diskuteret. Du kan således roligt anvende kreatin uden at risikere at bliver testet positiv i en dopingtest.

Undersøgelser har dog påvist at doping har været fundet i kreatinprodukter. Køb derfor kreatin af en anerkendt producent hvis du vil undgå dopingstoffer i din kreatin. Læs mere her. 

Kilde:

(1)J Int Soc Sports Nutr. 2012; 9: 33.

Published online 2012 Jul 20. doi:  10.1186/1550-2783-9-33

PMCID: PMC3407788

Creatine supplementation with specific view to exercise/sports performance: an update

Robert Cooper, Fernando Naclerio, Judith Allgrove and Alfonso Jimenez

,

Andre spørgsmål:

Har du nogle spørgsmål eller kommentarer? Deltag her:

Facebook

114.000 +

Instagram

65.300 +

Bliv en del af Team Bodylab

Vil du have træningsinspiration, eksklusive tilbud og rabatkoder sendt direkte til dig? Tilmeld dig i dag, og få alle fordelene.

Du er nu en del af Team Bodylab

Bodylab og vores partnere anvender cookies til at give dig den bedst mulige personlige oplevelse på vores hjemmeside, samt til annoncering og analyse.