• Dansk proteinpulver
  • Dag-til-Dag
  • Fri fragt over 399,-
  • Fragt: Kun 29,- | Gratis over 299,-
  • E-mærket

Brug for hjælp? 96 525 525

Bestil inden 16:0016:00

Næste afsendelse

00: 00: 00

Så sender vi i dag

Leveres mandag med GLS

Coca cola koffein?

Koffein fra Bodylab banner
,

Koffein er den mest anvendte stimulans i verden. Det bruges af både sportsfolk og almindelige mennesker. Enten i form af koffeinkosttilskud, eller via indtagelse af kaffe og andre koffeinholdige drikkevarer, som eksempelvis cola.

Hvor finder man koffein?

Koffein er det vigtigste, aktive stof i kaffebønner. Herudover findes koffein også i te og kolanødder, samt i mere end 60 forskellige planter. Koffein har dog haft forskellige navne, alt efter kilden. Det stof man fandt i kolanødder blev eksempelvis kaldt kolatin, og stoffet i te blev kaldt tein. Det var først da den kemiske struktur af molekylerne blev bestemt, at man blev klar over at det var det samme stof.

Cola indeholder også store mængder koffein

Coca Colas koffeinindhold kan man ikke aflæse på flasken, men da Coca Cola sandsynligvis er formuleret på baggrund af de gamle regler for koffeinindhold, vil et kvalificeret gæt være at Coca Cola indeholder ca.160 mg koffein pr. liter. De nye regler for koffeinindhold tillader 320 mg pr. liter.

Da der findes mange forskellige producenter af cola, vil indholdet af koffein kunne variere fra cola til cola. Ligeledes vil indholdet af koffein i cola kunne variere fra land til land, selv for samme produkt. Det skyldes, at reglerne for koffeinindhold i nogle lande er mere restriktive end andre. Koffeinindholdet i den Coca Cola som sælges i Danmark er begrænset af fødevarestyrelsen.

(Coca) Cola har sit navn efter kolanødden, som oprindeligt var kilden til koffein i Coca Cola.

Effekten af koffein er veldokumenteret

Effekten af koffein er efterhånden ret veldokumenteret(1). Der findes en del undersøgelser, som tydeligt påviser en positiv effekt. Både i forhold til energiniveau i det daglige, og til forbedret præstationsevne i forskellige sportsgrene.

Koffein virker bedst i forhold til udholdenhedssport. De fleste undersøgelser, som dokumenterer en positiv effekt, gør det i forhold til sportsgrene som har en vis varighed.

Sådan virker koffein

Man ved stadigvæk ikke helt hvordan koffein fungerer, men meget tyder på, at koffein påvirker centralnervesystemet, så man bliver mere vågen, udholdende og får en bedre reaktionsevne. Det gør det mange gange lettere at gennemføre et langt og hårdt træningspas.

 

Kilde:

 

(1)Graham TE, et al.

Metabolic and exercise endurance effects of coffee and caffeine ingestion.

J Appl Physiol 1998;85:883-9.

,

Andre spørgsmål:

Har du nogle spørgsmål eller kommentarer? Deltag her:

Facebook

114.000 +

Instagram

65.300 +

Bliv en del af Team Bodylab

Vil du have træningsinspiration, eksklusive tilbud og rabatkoder sendt direkte til dig? Tilmeld dig i dag, og få alle fordelene.

Du er nu en del af Team Bodylab

Bodylab og vores partnere anvender cookies til at give dig den bedst mulige personlige oplevelse på vores hjemmeside, samt til annoncering og analyse.