• Dansk proteinpulver
  • Dag-til-Dag
  • Fri fragt over 299,-
  • Fragt: Kun 29,- | Gratis over 299,-
  • E-mærket

Brug for hjælp? 96 525 525

Bestil inden 16:0016:00

Næste afsendelse

00: 00: 00

Så sender vi i dag

Leveres mandag med GLS

Snyd med proteinpulver!?

Skrevet af: Rasmus Thorup - den 4. august 2015Senest kunne man i Berlingske læse at ’Producenter snyder med proteinpulver’...

Der afsløres jævnligt svindel med fødevarer - herunder også med kosttilskud og proteinpulver. Senest kunne man i Berlingske læse at ’Producenter snyder med proteinpulver’. Baggrunden for artiklen var, at man har sendt forskellige proteinpulvere til test, hvilket har vist, at proteinindholdet i flere af de testede proteinpulvere, lå under det deklarerede. De enkelte tests er ikke offentliggjort, men proteinindholdet skulle efter sigende ligge i gennemsnit 9,4 % under det deklarerede. Disse test er dog kun foreløbige da de skal bekræftes i en anden og mere anerkendt test, som hedder ’Kjeldahl’ (en bredt anerkendt test for proteinindhold), men uanset så lyder det umiddelbart foruroligende og har også affødt en del debat og spørgsmål til bla. Bodylab, da vi er den største aktør på markedet i Danmark. Lad os derfor kigge lidt på emnet:


Hvordan snyder producenter af proteinpulver?


Overdeklarering

Valleprotein er et naturligt udvundet produkt, hvorfor indholdet af protein, fedt og kulhydrat vil svinge fra parti til parti – som alle andre naturlige fødevarer gør. For naturlige fødevarer gælder det, at producenterne skal deklarere indholdet af næringsstoffer efter det gennemsnitlige indhold. Det er helt normalt og accepteret, og bla. reguleret af EU’s ’tolerances for nutrient values declared on a label’, at et naturligt produkt ikke altid rammer de deklarerede værdier. 


Det er dog i den forbindelse vigtigt at holde fast i ordene ’gennemsnitlige indhold’. For det er naturligvis ikke acceptabelt hvis man som producent, i en statistisk repræsentativ test, bliver afsløret i altid at deklarere skævt. 


Fortynding med sukker

Den mest simple måde at snyde på er ganske simpelt at erstatte en del af det dyre proteinpulver med en simpel og billig sukkerart (sukker, maltodextrin, fruktose, inulin eller lign). Denne metode tror vi ærligt talt ikke benyttes i større stil, da den er alt for nem af afsløre. Man kan enten teste specifikt for tilsætning af sukkerarter eller lave en simpel analyse for proteinindholdet, som også vil afsløre en signifikant tilsætning af sukker. 


Amino spiking

Den ’intelligente’ måde at snyd, som vil kræve mere at afsløre, hedder ’amino spiking’. Det går i al sin enkelhed ud på at erstatte en del af det dyre valleprotein med billigere og mindre vigtige aminosyrer (fx taurin, glycin, glutamin). 


Fordelen for producenter der bevidst ønsker at snyde er, at metoden er vanskelig at afsløre. Sender man proteinpulveret ind til en simpel Kjeldahl-test for protein, så vil amino spiket proteinpulver faktisk vise et relativt højt indhold af protein. Måske ligefrem et højere indhold af protein end det deklarerede, idet flere af de billigere aminosyrer faktisk forhøjer nitrogen-indholdet mere end den tilsatte mængde. I Kjeldahl-testen måles der nemlig kun efter totalt nitrogenindhold og ikke protein. Det vil sige, at proteinpulveret kan være forurenet med nitrogenholdige ting uden at det vil opdages. Man kan fx kan komme plastik i proteinpulveret uden at Kjeldahl-metoden ville afsløre dette. 


Det var samme princip kinesiske mælkebønder brugte, da de blev afsløret i at forhøje proteinindholdet (de fik afregning efter indholdet af protein i deres mælk) med det giftige stof melamin. En simpel proteintest viste et højt indhold af protein i mælken, mens det reelle næringsindhold var helt skævt, hvilket i kombination med det giftige melamin, gjorde flere hundredetusinde babyer syge, hvoraf flere døde. 


Se også denne test hvor simpelt kreatin bliver testet til umulige 143% protein, da det indeholder forskellige nitrogenbindinger – og da den mest anerkendte metode til test af proteinpulver er Kjeldhal-metoden, så bliver det pludselig muligt for denne kreatin at registrere som ekstremt proteinholdig. 

Hvordan afslører man snyd?

At sende 10 proteinpulvere til en simpel analyse for proteinindholdet kan, når alt kommer til alt, desværre ikke bruges som afgørende bevis. Man kan naturligvis afsløre hvis en producent har erstattet en større del af proteinpulveret med en simpel sukkerart, men de producenter som systematisk snyder, fanger man sandsynligvis ikke på denne måde. De snyder nemlig på langt mere intelligente måder, som vanskeliggør at opfange dette. Skal man afsløre dem, skal man systematisk teste deres proteinpulver for statistisk signifikante variationer over/under det deklarerede – både mht. til makronæringsstofferne men endnu vigtigere aminosyreprofilen. Det er desværre både utroligt dyrt og tidskrævende at afsløre systematisk og ’intelligent’ snyd. 


Kan man så slet ikke bruge denne test af proteinpulvere til noget? Jo, hvis fx testen viser alt for store forskelle mellem det deklarerede og det faktiske indhold, kan det give anledning til nærmere analyse af markedet for proteinpulver. Endvidere så vil det unægtelig også give anledning til bekymring hvis fx 20 tests af forskellige mærker viser, at alle mærkerne ligger under det deklarerede mht. indholdet af protein. Men nogle endegyldige konklusioner kan man desværre ikke drage.

 
Hvad med Bodylab?

Vi er ikke i tvivl om at der foregår snyd i branchen. I alle brancher, hvor der kan tjenes penge, vil der altid være brodne kar. Af samme årsag har vi været meget opmærksom på vores egen kvalitet, da man naturligvis skal vide, at der er en fordel i at købe på dansk. Vi går helhjertet ind for kontrol af vores produkter og har selv testet vores eget proteinpulver løbende gennem alle de år vi har eksisteret - og hilser derfor også denne undersøgelse af proteinpulver velkommen. Vi har netop også igen sendt vores proteinpulver ind til en uvildig test igen sammen med prøver fra andre producenter. Vi ønsker fuld transparens og går meget op i kvaliteten af det proteinpuler vi sælger. 

-

04/08/2015 

Rasmus Thorup Andersen
CEO & founder

NutriNord
Plastvaenget 3 D
DK - 9560 Hadsund
Denmark (GMT:+01:00)

Main: + 45 96 52 55 25
Mobile + 45 20 77 05 25

E-mail: rta@bodylab.dk
Web: www.nutrinord.com

Facebook

114.000 +

Instagram

65.000 +

Bliv en del af Team Bodylab

Vil du have træningsinspiration, eksklusive tilbud og rabatkoder sendt direkte til dig? Tilmeld dig i dag, og få alle fordelene.

Du er nu en del af Team Bodylab

Bodylab og vores partnere anvender cookies til at give dig den bedst mulige personlige oplevelse på vores hjemmeside, samt til annoncering og analyse.