• Dansk proteinpulver
  • Dag-til-Dag
  • Fri fragt over 399,-
  • Fragt: Kun 29,- | Gratis over 299,-
  • E-mærket

Brug for hjælp? 96 525 525

Bestil inden 16:0016:00

Næste afsendelse

00: 00: 00

Så sender vi i dag

Leveres mandag med GLS

Hvad er essentielle aminosyrer?

Proteiner består af kæder af aminosyrer. Sammensætningen af aminosyrer kan være meget forskellig, alt efter hvilken type protein der er tale om. Der findes 20 forskellige aminosyrer som kroppen kan danne protein ud fra. Man skelner mellem de essentielle og de ikke-essentielle aminosyrer. De essentielle aminosyrer findes der 8 af, og kendetegnende for dem er, at kroppen ikke kan danne disse ud fra andre stoffer. De ikke-essentielle aminosyrer findes der 12 af og disse kan kroppen producere ud fra andre stoffer.

De essentielle aminosyrer skal tilføres via kosten

Når noget omtales som essentielt i ernæringssammenhæng betyder det, at kroppen ikke selv kan danne det fra andre kilder og den derfor må forsynes udefra. I menneskekroppen er 8 af aminosyrerne som nævnt essentielle og det er derfor nødvendigt, at vi får dem tilført udefra, for vores sundheds skyld. Generelt indeholder animalske proteiner alle de essentielle aminosyrer, mens næsten alle vegetabilske proteiner mangler en eller flere af dem, hvilket gør det nødvendigt som vegetar at blande sine proteinkilder.

Listen nedenfor giver et overblik over hvilke aminosyrer der er essentielle, og hvilke aminosyrer der er ikke-essentielle.

Essentielle

Ikke-essentielle

Isoleucine*

Alanine

Leucine*

Asparagine

Lysine

Aspartate

Methionine

Cysteine

Phenylalanine

Glutamate

Threonine

Glutamin

Tryptophan

Glycine

Valine*

Proline

 

Serine

 

Tyrosine

 

Arginin

 

Histidine

*forgrenede aminosyrer (BCAA)

 

Forgrenede aminosyrer er specielt vigtige

I gruppen af essentielle aminosyrer findes 3 aminosyrer som er såkaldt forgrenede aminosyrer, eller BCAA aminosyrer (Branched Chain Amino Acids). Der er tale om aminosyrerne isoleucin, leucin og valin. Når vi snakker om muskeltilvækst, så spiller de forgrenede aminosyrer en meget central rolle. Der bliver nedbrudt store mængder forgrenede aminosyrer under træning, og der skal derfor tilføres en tilsvarende mængde via kosten, hvis man vil optimere restitutionen, og fremme muskeltilvæksten.

Whey proteinpulver indeholder store mængder BCAA

De fleste drikker en whey proteinshake efter træning, og da whey proteinpulver indeholder store mængder BCAA, så er man i princippet dækket fint ind med det. Men mange vælger også at supplere med ekstra BCAA, som kan tages inden træning. 

Andre spørgsmål:

Har du nogle spørgsmål eller kommentarer? Deltag her:

Facebook

114.000 +

Instagram

65.300 +

Bliv en del af Team Bodylab

Vil du have træningsinspiration, eksklusive tilbud og rabatkoder sendt direkte til dig? Tilmeld dig i dag, og få alle fordelene.

Du er nu en del af Team Bodylab

Bodylab og vores partnere anvender cookies til at give dig den bedst mulige personlige oplevelse på vores hjemmeside, samt til annoncering og analyse.